УСПЕШНО ИНТЕГРИСАНИ У ТОКОВЕ РАЗВОЈА
20.1.2012

„Градска општина Палилула је економски развијена заједница, интегрисана у глобалне токове, атрактивна за живот и рад коју карактерише флексибилно тржиште рада, конкурентни људски ресурси и богат културни идентитет“, истакли су челници општине Палилула на годишњој конференцији за новинаре. Прошле године одржано је 13 седницa Већа и 6 седница Скупштине Градске општине Палилула. Више од 250 догађаја, манифестација, сусрета, пријема, посета становништву у насељима, говоре о динамичној и веома садржајној активности.

Успешне резултате у раду општине Палилула у 2011, објашњавамо добром сарадњом коалиционих партнера где „влада синергија“, тако да се све значајне одлуке доносе једногласно-истакао је проф.др Игор Новаковић. Управо наставак ове успешне сарадње у интересу грађана Палилуле и њихових породица, по речима председника општине дала је добре резултате. У Управи општине унапређен је рад инспекцијске службе са циљем ефикаснијег решавања захтева грађана и проблема на терену што је и резултовало побољшањем финансијских резултата. Правна лица и предузетници која су чинила прекршаје у 2010. години, смањили су прекршајне радње у 2011. години за 10 одсто случајева до су се прекршаји физичких лица у 2011. години задржали на нивоу из 2010. године.

У складу са актуелним трендом кретања капитала, општина Палилула је и у 2011 била проактивна у тражењу средстава и привлачењу страних инвестиција.

Сви потенцијале Општине у 2011. билу су усмерени на изради и реализацији нови пројеката, у циљу решавања проблема грађана, њиховог запошљавања, постизању потпуног задовољства корисника услуга – грађана Палилуле и приближавању стандардима ЕУ. Формиран је тим пројект-менаџера са искуством у невладином сектору који је редовно пратио конкурсе, успостављао сарадњу са страним фондацијама, имплементирао све врсте пројеката. Тренутно остварујемо 16 пројектних идеја а у наредне три године радићемо на реализацији 44 пројеката чија је вредност око 7,5 милиона еура-нагласио је  председник Новаковић. На пример у партнерству са ЛЕДИБ организацијом, након „Стратегије развоја малих и средњих предузећа и предузетништва Градске општине Палилула 2009–2013“ и отварања Центра за предузетништво, наставили смо са јачањем предузетничког духа у Палилули. Захваљујући нашим пројектима и подршци ЛЕДИБА, крајем 2011. формирали смо Пројектни центар Палилуле као подршку привредним субјектима да унапреде своје пословање. Подстакли смо успостављања дијалога и пословних веза Србских и Бугарских предузетника; организовали наступ Палилулских предузетника на Међународном сајму у Пловдиву и њихову едукацију за наступ на сајамским манифестацијама; објавили Каталог привредник потенцијала Палилуле.

По речима председника Новаковића захваљујући Европској унији, која је у оквиру првог позива, одобрила пројекат из програма EXCHANGE 3 Градској општини Палилула, видно је побољшан квалитет живота социјално рањивих група. Успешно остваривање пројекта „Јачање општинских капацитета за унапређење квалитета живота социјално рањивих група“, охрабрило је ову бројну популацију да превазиђе баријере и затражи помоћ општине Палилула и надлежних служби Града. На територији општине Палилула, живи више од 47 процената корисника услуга Центра за социјални рад. Овом активношћу ојачани су капацитети Управе општине и успостављена је садржајна сарадња са надлежним установама социјалне заштите. Током реализације пројекта 4908 социјално угрожених житеља Палилуле добило је бесплатну помоћ стручњака, лекара, социолога, психолога, правника и геронто домаћица, Запослили смо 10 особа а на привременим и повременим пословима ангажовано је 15 лица. Направили смо базу података социјално угрожених становника Палилуле а истовремено смо проширили базу Центра за социјални рад „Свети Сава“ са којима имамо изузетно добру сарадњу. Издвајања за социјално угрожене категорије, са 2.877.817,05 динара, повећали смо у 2011.години на 3.242.943,85 динара. Градска општина Палилула је иницирала и подржала  акцију “Битка за бебе” којом су прикупљена средства у износу од 580.500,00 динара. Наградила је најбоље ученике и студенте, који су на међународним такмичењима постигли запажене резултате.
Канцеларија за младе општине је у 2011. години учествовала у бројним активностима и пројектима. Оне су реализоване самостално или у партнерству са другим организацијама које се баве младима. У тим активностима, које су имале за циљну групу младе, окупљен је велики број младих особа узраста од 14 до 30 година.

Општина Палилула, је веома одговорно радила и на потпуној интеграцији Рома у друштву. Кроз пројекте у сарадњи са градом и донаторима траже се додатна средства за побољша квалитета живота ромског становништва у неусловним насељима Црвена звезда, Сточни трг, у Мраморској улици. Веће градске општине Палилула, именовало је почетком септембра месеца 2011.године координатора задуженог за ромска питања у општини Палилула.

По речима Милана Ђурђевића, председника Скупштине, наставњено је са решавањем проблема становника Мрамора и Крушца који су погођени клизиштем. Очекујемо да новим инвестиционим пројектима и подршком Града трајно решимо егзистенцију најугроженијих породица са овог  клизишта. Током 2011 вредно се радило на изградњи водовода, канализационе мреже (Габровац, Крушце) и асфалтирања улица на теритиорији општине Палилула. Нису изостали ни пројекти. У оквиру програма Прекограничне сарадње Бугарска-Србија, ИПП програм, захваљујући успешном партнерству са бугарском општином Бобов Дол (Бугарска), Градска општина Палилула-Ниш, остварује пројекат под називом „Сарадња за одрживи развој културног туризма у општинама Бобов Дол и Палилула (Coul Tour). Градској општини Палилула, као партнеру на пројекту, припада 179.353 еура за уређење спомен парка БУБАЊ и других инфраструктурних објеката. Општи циљ овог пројекта је промција и развој културног туризма у прекограничном региону кроз унапређење и модернизацију инфраструктуре која се односи на културно и историјско наслеђе и повећање сарадње и размене програма у култури две општине. За Уређење Старог гробља“ чије финансирње је одобрено из буџета Града Ниша, при крају су радови на пословима рестаурације постојеће „западне капије“ и уређивање и ограђивање овог простора. Наша очекивања су-каже председник Скупштине Ђурђевић да у 2012. години, изградњом стаза и расвете, цео комплекс „Старог гробља под Горицом“, добије сасвим нови изглед. Подсећам да је Скупштина Градске општине Палилула, у циљу трајне заштите „Старог гробља“ под Горицим, донела је предлог одлуке да се ово подручије прогласи меморијалним парком.

У области одрживог развоја, животне и радне средине, Градска општина Палилула је 2011 посебан акценат дала међублоковском уређењу у стамбеним четвртима. Акцијом уређења зелених површина, осим доприноса побољшању животног простора у насељима, обезбеђен је посао за један број најугроженијих становника општине који су остали без посла, а радно су способни. Из Програма активности на уређењу међублоковског простора издвајамо: постављање мобилијара, за рекреативне активности најмлађих становника у насељима сепоског и градског подручија. Захваљујући предлозима Савета грађана, у Програм изградње унете су бројне измене, тако да је више инфраструктурних проблема успешно решено путем ове сарадње. Почетак нове године дочелкали смо са новим донацијама подршке остваривању пројеката у овој пбласти.

Градска општина Палилула посвећује велики значај и програмима у култури али и афирмацији духовних и традиционалних вредности. Крајем 2011, објављена је Монографија „Наша Палилула“ која представља једну заокружену целини која на најбољи начин одсликава прошлост и садашњост Општине Палилула, али шире посматрано, она је и значајан допринос бољем упознавању и историје Ниша.
(
Текст и фотографије:Д.Видојковић)